DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Cluj-Napoca, 400158, Str. Constanţa nr. 5, etaj I; Telefon: 0264-433-645; Fax: 0264-530-388
Web: www.dspcluj.ro; E-mail: dspj.cluj@dspcluj.ro; dspj.cluj@wawenet.ro


 

 

 

Pagina principală

LegislaţieMinisterul Sănătăţii
COMUNICAT DE PRESĂ


Ministerul Sănătății demarează campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1

Astăzi sunt livrate primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, către direcțiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (București și regiunea Moldova).

 • Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate și celelalte 1.090.000 doze de vaccin către restul județelor.

 • Transportul se va realiza cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor.

Într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar și cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate și celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenți.

Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranță și eficacitate de la autoritatea competentă națională – Agenția Națională a  Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie și, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

Precizăm că vaccinul împotriva virusului A/H1N1  nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri.

Conform recomandărilor OMS şi CE, Ministerul Sănătății trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României,  din care un procent 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii.

Până la finele anului viitor, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aprox. 50.000.000 lei. Astfel, România are capacitatea de a respecta recomandările OMS.

Ca şi în cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al Ministerului Sănătăţii, şi vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

 • Ne spălăm des cu apă şi săpun

 • Mai des ca oricând, în această perioadă trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene

 • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau spre umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante

 • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri

 • Evităm, în aceste zile, gesturile familiare ( ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor etc)

 • Evităm călătoriile în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar

 • Folosim măşti sau ne protejăm cu batiste, în locurile aglomerate şi expuse la risc

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 • Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii- febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale- trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult după orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa doctorului.

 • În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase. 

 • Este total greşită automedicaţia, fără prescriere de la medic şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice.

 • Dacă ne-am vaccinat împotriva virusului gripal sezonier, este recomandat să ne vaccinăm şi împotriva celui pandemic şi asta deoarece cele două vaccinuri acoperă tulpini diferite.

Serviciul de presă

SUS

Pagina principală

Legislaţie