DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Cluj-Napoca, 400158, Str. Constanţa nr. 5, etaj I; Telefon: 0264-433-645; Fax: 0264-530-388
Web: ; E-mail: dspj.cluj@dspcluj.ro; dspj.cluj@wawenet.ro


 




Ministerul Sănătății a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Se vor putea vaccina gratuit toate tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani, prioritate având elevele și studentele. Vaccinarea se va face atât prin cabinetele medicale din școli și universități, cât și prin cele ale medicilor de familie.

Acest program se va derula până la sfârșitul primului semestru din anul 2010.

Astfel, orice părinte care vrea să-și vaccineze fetița sau tinerele care doresc imunizarea împotriva HPV se pot adresa cabinetelor medicilor de familie sau, după terminarea vacanței, cabinetelor din școli și universități, pentru ca medicii să solicite dozele, pe baza cererilor, de la direcțiile de Sănătate Publică.

Decizia MS de a extinde campania de vaccinare are ca scop oferirea posibilității de a se vaccina gratuit tuturor persoanelor care doresc să fie protejate împotriva infecției cu HPV, prevenind astfel apariția cancerului de col uterin.

Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale pentru că este foarte util, eficient şi sigur. Eficacitatea vaccinului este de 100%, iar cel mai bun raspuns imun se obține atunci când este administrat între 10 și 14 ani.

Toate persoanele care doresc să afle mai multe despre protejarea prin vaccinare, se pot informa în continuare din sursele medicale oficiale puse la dispoziţie, atât prin canalele de comunicare online (www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro), cât şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008 , consultând materialele de informare disponibile în şcoli sau direct de la medicii vaccinatori.

Informații utile


Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 la întreaga populaţie.

“În România, au fost înregistrate, până la această dată, 4804 îmbolnăviri cu virusul gripal A/H1N1, dintre care 25 decese - 12 femei şi 13 bărbaţi. Au fost înregistrate 2 decese la grupa de vârstă 5-14 ani, 1 deces la 15-29 de ani, 14 decese la grupa de vârstă 30-44 ani, 6 decese la grupa de vârstă cuprinsă între 45-59 de ani şi 2 decese peste 60 ani. Menţionez că cei mai mulţi dintre ei aveau afecţiuni cronice sau prezentau factori de risc

Numărul de îmbolnăviri va continua să crească şi, în mod evident, este inevitabilă apariţia de forme severe care, la persoanele cu boli cronice sau cu predispoziţie la boli cardiovasculare, boli pulmonare sau de nutriţie,  pot duce la decese.

Încă odată, fac apel la responsabilitate civică. Fiecare dintre noi trebuie să fie conştient, acum mai mult ca niciodată, că are obligaţia de a se proteja pe el, dar şi pe cei din jur. O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

La cererea Comitetului Naţional pentru Gripă, Ministerul Sănătăţii va impune, în perioada imediat următoare, o serie de noi măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor.

Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare la întreaga populaţie. Prioritate la vaccinare vor avea categoriile cu risc major şi anume persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice.

Vaccinarea se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, iar pentru  bolnavii cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare specifice de tratament.

Atragem atenţia personalului medical în ceeea ce priveşte responsabilitatea care îi revine în limitarea răspândirii îmbolnăvirilor. Toţi cei care lucrează într-o unitate sanitară sau intr-un cabinet medical au obligaţia de a oferi pacienţilor toate metodele profilacice care le sunt la îndemână. “ – prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat.

Punct de vaccinare la Centrul Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj

Începand de maine, vineri, 18 decembrie 2009, la nivelul Centrului Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj situat pe str. Moţilor nr. 19 va funcţiona un punct de vaccinare unde vor fi vaccinaţi gratuit împotriva virusului AH1N1 urmatoarele categorii: farmacişti, angajaţi ai farmaciilor, medici stomatologi, lucrătorii din mass media, precum şi populaţia care nu este înscrisa la medic de familie.


SUS