Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
Acasă

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ĪMPOTRIVA CENCERULUI DE SĪN


La nivel mondial, cancerul de sīn constituie a doua cauză de deces prin cancer la femei; incidenţa cancerului de sīn este īn continuă creştere şi īn ţările dezvoltate dar mortalitatea din cauza cancerului de sīn este īn scădere īn Europa, datorită programelor de screening implementate īn aceste ţări.

Īn Romānia cancerul de sīn este atāt cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată la femei cāt şi prima cauză de deces prin cancer īn rāndul acestora.

Īn judeţul Cluj īn semestrul I 2010 numărul total al cazurilor noi de cancer s-a cifrat la 1.617, cancerul de sīn reprezentānd 157 de cazuri (deci aproape 10% din numărul total de cazuri). Din nefericire, dintre aceste cazuri noi de cancer mamar, doar 26 cazuri se aflau īn stadii curabile, respectiv 17% din totalul cazurilor nou depistate.

Asemănător situaţiei din ţările europene, incidenţa cancerului de sīn, respectiv numărul cazurilor nou depistate anual, prezintă o tendinţă constantă de creştere la nivelul judeţului. Astfel īn ultimii 6 ani incidenţa morbidităţii a prezentat o creştere de aproximativ 20%, de la 73 cazuri noi la 100.000 femei īn 2004 la 88 cazuri noi la 100.000 femei īn semestrul I 2010. Acesta creştere a numărului de cazuri diagnosticate īn judeţ se datorează īn parte şi creşterii adresabilităţii la serviciile medicale.

Īn ceea ce priveşte mortalitatea prin cancerul de sīn, la nivelul judeţului Cluj, rata deceselor a īnregistrat o tendinţă de scădere de aproximativ 20% de la 36,3 decese la 100.000 femei īn anul 2004, la 29 decese la 100.000 femei īn semestrul I 2010. Scăderea mortalităţii se datorează unui cumul de factori:
  • Numeroasele acţiuni de informare a populaţiei cu privire la importanţa depistării precoce a cancerului de sīn şi doresc să mulţumesc cu aceasta ocazie Societăţii Romāne de Cancer şi mass media pentru eforturile depuse īn acest sens;

  • Creşterea numărului de centre unde se pot efectua mamografiile;

  • Progresele terapeutice: īn judeţul Cluj avem „norocul” de a beneficia de serviciile Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, considerat īn momentul de faţă una din puţinele structuri din ţară cu o dotare şi funcţionare la nivel european.

Cancerul mamar, asemeni tuturor celorlalte tipuri de cancer, este perfect curabil dacă este diagnosticat şi tratat īn stadii precoce. Datorită mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescut semnificativ perspectiva vindecării. Mamografia este singura metodă dovedit eficientă care poate scădea mortalitatea prin cancerul mamar. Standardele actuale recomandă efectuarea screeningului mamografic īncepānd cu vārsta de 40 de ani. Mamografia se poate efectua atāt īn sistemul public cāt şi īn sistemul privat.

Ministerul Sănătăţii pregăteşte iniţierea programelor de screening. Anul acesta a īnceput Proiectul ID 20596 „Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă” - program naţional de instruire a profesioniştilor din sistemul medical īn domeniul cancerului de sīn (Program al Ministerului Sănătăţii īn colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, finanţat POS DRU).

Cu toţii ne dorim reducerea riscului apariţiei acestei boli, lucru care este posibil prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin păstrarea legăturii permanente cu medicul de familie sau cu specialistul, prin participarea la examene medicale regulate, care ajută la depistarea devreme a oricărei anomalii la nivelul sīnilor.  Sistemul de sănătate asigură serviciile medicale, īncepānd cu investigaţiile necesare (mamografiile), diagnosticul şi tratamentul. Dar, scăderea mortalităţii prin cancer este o problemă comună a īntregii comunităţi, care cuprinde īn mare parte informarea corectă a populaţiei, motivarea femeilor să se adreseze serviciilor medicale.

Recomandăm femeilor atāt efectuarea mamografiei cāt şi prezentarea cāt mai rapidă la medicul specialist īn cazul oricărei suspiciuni.


DIRECTOR EXECUTIV

  Dr. DORINA DUMA



SUS

acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj