Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
Acasă

18 noiembrie - ZIUA EUROPEANĂ  A  INFORMĂRII  DESPRE  ANTIBIOTICE


Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai importante ameninţări pentru siguranţa pacienţilor. Utilizarea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice.  Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o prezenţă zilnică în multe spitale unde afectează siguranţa pacientului şi cresc morbiditatea şi mortalitatea, precum şi durata medie de spitalizare.

Ca parte a unei largi iniţiative europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) împreună cu autorităţile de sănătate din Uniunea Europeană au lansat Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, o iniţiativă europeană de sănătate publică, care este marcată anual pe data de 18 noiembrie. România se alătură azi din nou eforturilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) de a readuce în atenţia specialiştilor, a factorilor implicaţi în producerea, prescrierea şi distribuirea antibioticelor, dar şi a publicului larg, problematica rezistenţei la antibiotice.

În acest an, campania prilejuită de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice se derulează sub sloganul "Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea". Campania se adresează în mod special personalului medical din spitale şi anume: medicilor care prescriu medicamente şi farmaciştilor pentru a reduce folosirea inutilă a antibioticelor.

Deoarece aşa cum reiese din studii, îngrijirile de asistenţă primară sunt responsabile de  aproximativ 80% din toate prescripţiile de antibiotice, în special pentru infecţiile tractului respirator, mesajul acestei campanii se adresează şi medicilor de familie.

Utilizarea cu precauţie şi corecta a antibioticelor este o măsură de prevenire a rezistenţei la acestea.

Direcţia de Sănătate Publică se va implica în această campanile prin organizarea de întâlniri cu medici de familie  şi medici şcolari în care se va discuta despre această temă şi distribuţia de postere şi fluturaşi la cabinete medicale şi în spitale.


Director executiv
Dr. Dorina Duma


SUS

acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj